11.4.2014

Lapselle turvallinen koti

Pienten lasten (alle 5-vuotias) yleisimmät tarpaturmat sattuvat kotona tai kodin lähellä: avohaavat, ruhjeet, tukehtuminen, vierasesineen joutuminen hengitysteihin, myrkkyjen nauttiminen ja putoaminen. Leikki-iässä myös liikennetapaturmat sekä hukkuminen yleistyvät. Kotona sattuvien tapaturmien osuus on yli 70 % kaikista tapaturmista.



Mitä pitäisi ottaa huomioon kotia kalustettaessa, Ainakin pistorasioiden tulee olla lapsisuojattuja, kuten myös jatkojohtojen. Kodin esineiden tulee olla sijoitettuna niin, ettei lapsi pysty tiputtamaan niitä päälleen ja kaikenlaisten johtojen, narujen, nauhojen tulee olla lasten ulottumattomissa. Pikkulapsia on menehtynyt sängyssä sijaitseviin johtoihin.

Neuvoja turvallisemmasta kodista lapselle löytyy Tukesin oppaasta, jossa käsitellään  lastenhoitotarvikkeiden ja lelujen turvallisuutta sekä kosmetiikan ja kodin kemikaalien turvallista käyttöä. Oppaassa leikitään leluilla sisällä ja hiekkalaatikossa, sisustetaan lastenhuonetta sekä pestään ja syötetään vauvaa: Turvallinen koti lapselle

9.4.2014

Eteisen muutostyö

Eteisemme oli epäkäytännöllinen ja ahdas. Kolme ovea rikkoi seinät. Yksi ovi johti pesuhuoneeseen, toinen tuulikaappiin ja kolmas makuuhuoneeseen. Eteinen remontoitiin syksyllä 2013.

Eteinen ennen muutosta

Makuuhuoneen ovi aukesi vaatekaappeja päin, joten vaatekaapille päästäkseen tuli väliovi aina sulkea ensin. Pesuhuoneen ovi aukesi tuulikaapin ovea päin ja päästäkseen pesuhuoneeseen joutui kiertämään oven. Eteisessä oli myös parketti, joka oli hyväkuntoinen, mutta sitä piti aina olla kuivaamassa suihkun jälkeen sekä silloin, kun koira tuli sadekelillä sisälle. Eteinen oli myös hämärä ja ainoana valonlähteenä toimi katossa oleva kiskovalaisin, jonka valo ei yltänyt portaikolle.


Eteinen muutoksen jälkeen
Eteisestä purettiin tuulikaappi ja makuuhuoneen ovi siirrettiin huoneen kulmaan. Makuuhuoneesta poistettiin myös vaatekaapit, ja pohjapiirroksesta poiketen huoneessa säilytettiin tammiparketti. Eteisen vaatekaapit uusittiin, koska vanhat olivat syvyydeltään 60 cm:iä ja takkien säilytykseen toimivampi syvyys on 70 cm:iä. Eteiseen asennettiin laatoitus sekä lattialämmitys.



Portaikkomme oli mäntyä ja askelmien pinta oli hyvin kulunut. Halusimme maalata portaikon valkoiseksi, pinnoittaa askelmat huovalla ja valaista rappuset. 






Portaat pohjamaalattiin sekä pintamaalattiin kahteen kertaan ja valaistiin upottamalla ledivalonauha käsijohteeseen. Epäsuoravalo valaisee portaikon hyvin.




RTV:ltä löysimme lattialaattaa, joka sopii sävyltään hyvin portaiden huopaan ja on kulutuskestävyydeltäänkin erinmomainen. Kulutuskestävyys on luokkaa 9 ja laatta soveltuu myös ulkokäyttöön, joten se kestää hyvin eteisessä.


 


Eteisen kattoon asennettiin yleisvaloksi upotetut ledit.




Miina Äkkijyrkän lehmät lensivät seinällemme tuomaan väriä harmaavalkoiseen eteiseen.




Ulko-oven viereen hankimme kenkäkaapin Ikeasta. Kaapin takana on lämpöpatteri, jonka piilotimme kaapin taakse koteloimalla sen. Kenkäkaappi on takaa avoin, joten patterin lämpö kiertää kenkien kautta oven kahvoista ulos samalla kuivaten kengät. Onnistunut ratkaisu !




 Kaapin pintaan asensimme lasin, jonka pohjasta loistaa hopea.




  Lasi heijastaa ihanasti kynttilöiden valon.


 


Vaatekaapit ovat Inarialta. Kaapiston runkolevyn paksuus on 22 mm ja peili on vahvistettu takaa lasikuidulla. Inarian liukuovien rullastolla on 10 vuoden toimivuustakuu. Kabinetin kaapistojakin harkitsimme, mutta emme löytäneet mieleistämme ovea.

Makuuhuoneen oviaukon siirtäminen kulmaan toi lisää päivänvaloa eteiseen, koska nyt valoa heijastuu huoneen ikkunasta eteistilaan. Lisäksi kulmaratkaisu avarsi eteistä, ja makuuhuone tuli huomattavasti käyttökelpoisemmaksi sekä helpommaksi sisustaa. Huone toimii vierashuoneena ja saa ensi kesänäkin vieraan Englannista.





Onnistunut remontti?

Mikä tekee remontista onnistuneen? Mielestäni vain yksi asia, asiakkaan tyytyväisyys. On sitten kysymys projektin kulusta tai lopputuloksesta. Rakennusurakoidessani varmistin aina asiakkaan tyytyväisyyden luovuttamalla tilaajalle osakokonaisuuksia remontin eri vaiheissa. Kun pesuhuone oli purettu ja rakennettu vesieristetyötä vaille valmiiksi, selvitin remontin sisältöä ja aikataulua asiakkaalle. Hän antoi luvan vesieristetyön aloittamiselle ja kun tuo työ oli tehty pidettiin katselmus, jossa tarkastettiin työn laatu ja tehtiin vesieristyskoe, jolla varmennettiin eristeen tarttuvuus sekä vahvuus. Tuosta tarkastuksesta laadittiin vesieristepöytäkirja, jonka asiakas allekirjoitti ja antoi luvan ryhtyä laatoittamaan seiniä sekä lattiaa. Ja jälleen, kun laatoitustyö oli tehty, pidettiin lyhyt katselmus, jossa asiakas antoi luvan saumata laatoituksen sekä tehdä pesuhuoneen valmiiksi.

Montako reklamaatiota saimme, että työ oli huonosti tehty. Emme yhtään, koska pidimme asiakkaan koko ajan tietoisina, mikä oli seuraava työvaihe ja saimme asiakkaalta hyväksynnän ennen kuin etenimme työssämme.



Oman asunnon remonteissa on ollut mielenkiintoista seurata kahden erilaisen urakoitsijan tapaa toimia. Puustelli, joka toimitti kokonaisurakkana keittiön uudistamisen avaimet käteen periaatteella, ei pitänyt kanssani yhtäkään välikatselmusta. Itse asiassa jouduin keskeyttämään heidän työnsä lukuisten virheiden takia ja pyysin kirjallisesti työmaapalaveria. Tuossa palaverissa meillä oli tarkastuslista sisältäen 28 virhekohtaa. Puustellin työnjohtaja joutui myöntämään, että työtä oli tehty huolimattomasti ja sisälsi useita mittavirheitä. Sovimme korjauksista ja tarkastuslista allekirjoitettiin katselmuksen päätteeksi, joten siitä tuli sopimuksen osa. Keittiön uudistamisen piti kestää kaksi viikkoa ja olla toukokuun puolessa välissä valmis. Työ venyi, koska kaapistoja ja tasoja jouduttiin vaihtamaan ja tasoite- sekä maalaustöitä uusimaan. Keittiö valmistui vasta kesäkuun viimeisenä päivänä puolitoistakuukautta myöhässä. Loppujen lopuksi Puustelli joutui hyvittämään  työn viivästymisestä, mutta sai kaiken kuitenkin korjattua kuntoon. Puustellin mukaan olin tavattoman tarkka asiakas ja että kyllä heidän työnsä yleensä kelpaa asiakkaille. En usko kuitenkaan olevani ainutlaatuinen ja olisikin mukava kuulla kommentejanne, miten teidän keittiöremonttinne ovat sujuneet.



Pesuhuoneremonttimme onkin sitten sujunut aivan toisella tavalla. Urakan toteutti Milosan Oy Turusta ja työnjohtajana toimiva Timo Koivisto on ollut hyvin asiakaspalveluhenkinen. Hänelle on ollut aina helppo soittaa ja neuvotella sekä työn sisällöstä että toteutuksista. Toki heidänkin kanssaan kävi niin, että työmies oli jo levyttämässä seiniä, vaikka sähkötyöt oli vielä tekemättä. Soitto työnjohtajalle ja työ keskeytyi välittömästi. Seuraavana päivänä sähkömies teki oman osuutensa ja seinien levytys sai jatkua. Koivisto soitti, joskus jopa päivittäin, ja neuvotteli erilaisista toteutuksista. Tarvittaessa hän kutsui paikalle sähkömiehen tai lvi-urakoitsijan ja sopi, mitä tehdään.

Näistä remonteista on jäännyt päällimmäiseksi ajatukseksi, että miten sellaiset asiakkaat pärjäävät remonttifirmojen kanssa, joilla ei ole tieto-taitoa tai kokemusta remonttien etenemisistä ja eri työvaiheista saati sitten tietoa minkälaista työn laatua on voitava edellyttää. Kuka remonteissa valvoo asiakkaan etua?

7.4.2014

Sisustustrendit 2014

Pitäisikö sisustuksessa seurata trendejä? Ehkäpä trendeistä voi poimia elementtejä, jotka mielyttävät. Itselleen ja perheelleenhän sitä kotia sisustetaan, jotta siellä viihtyisi. Tulossa oleva merihenkisyys ja sinivalkoiset väriyhdistelmät eivät meidän kodistamme löydä paikkaansa, mutta sen sijaan luonnonläheiset materiaalit kuten graniitti ja puu ovat tervetulleita. Toisaalta ihastelen niitä persoonallisia koteja, joista huokuu rakkaus mereen sinisen eri sävyissä.

Sisustusarkkitehti Mikko Vesanen sanookin hyvin: "Sisustuksen trendeissä korostuu edelleen linja, jossa ei ole oikeastaan väärää tai oikeaa tapaa luoda omia kokonaisuuksia kotiin. Kaikessa pyritään mahdollisimman yksilöllisiin ja oman näköisiin ratkaisuihin".

Sisustustyyny Anno Kodin ykkösessä
Materiaalit ovat myös rouheita ja aitoja, kuten puuta ja erilaisia metalleja. Vuonna 2013 pinnalle noussutta kuparia ja messinkiä näkyy edelleen, esimerkiksi pienemmissä esineissä. Kodeista halutaan harmonisia ja rauhoittavia paikkoja, joissa pystyy lataamaan akkuja hektisen arjen rinnalla. Väreissä murrettujen sävyjen lisäksi näkyy myös keltaista, jota yhdistetään esimerkiksi harmaan ja hiekan sävyjen kanssa.

Kattaus Kodin ykkösessä

Lasi on tulossa sisustukseen voimakkaammin. Jo nyt näkee kaupoissa suuria lasipulloja, jotka aikoinaan olivat punotussa tai metallisessa korissa, mutta nyt ne tuodaan lattialle ilman koria. Ajatuksena on, että valo siivilöityy sisustuksellisten elementtien läpi. Ehkä haen varastoon viedyn viinipullon takaisin, jos vielä löydän sille luontevan paikan tai myyn sen. Suuria lasipulloja näyttää olevan Tori.fi lahjoitettavana sekä myynnissä.



Tämä lasipullo oli myynnissä Villa Amaraadassa hintaan 150 eur.

Pesuhuoneremontti

Pesuhuoneemme ja saunan uudistaminen alkoi tammikuussa 2014. Pesuhuoneesta löytyi pieni kosteusvaurio, joka vaati parin viikon kuivauksen ennen kuin remonttimiehet pääsivät tekemään pinnoistustöitä.





Tässä on kuvia pesuhuoneesta ja saunasta ennen remonttia. Pesuhuone oli ankea ja pyykinpesukoneen täyttäminen oli hankalaa, koska kansi oli saranoitu vasemmalta ja ovi aukesi seinään. Pyykit piti laittaa koneeseen kurottamalla koneen luukun yli. Saunan lauteet olivat kapeat kuten jalkatilakin.



Pesuhuone remontoituna


Halusimme saada pyykinpesukoneen ja kuivatusrummun mahtumaan pesuhuoneeseen. Viemärilinjoja ei muutettu, joten lattialämmitystäkään ei tarvinnut uusia. Sen sijaan sähköistys uusittiin kuten myös vesiputket.

Tavallinen wc-istuin korvattiin seinäwc:llä, jotta pesukoneen poistoputki ja vesiputket saatiin piiloon.



Pyykinpesukone ja kuivatusrumpu nostettiin lattiasta tason päälle, jolloin niiden käyttö on huomattavasti helpompaa kuin jos ne olisivat lattiatasossa. Koneiden päälle asennettiin työtaso, mikä helpottaa puhtaan pyykin lajittelua.



Pesuhuoneemme on pitkä ja kapea. Pituus on 310 cm ja leveys 150 cm. Valitsimme päätyseiniin sekä suihkunurkkaukseen tumman laatan ja pitkille seinille vaalean, mikä antoi vaikutelman neliömäisemmästä pesuhuoneesta.




Sauna koki myös ison muutoksen. Saunamme on melko pieni 180 x 150 cm, joten neliöt piti käyttää tarkaan. Käytin saunan suunnittelussa SunSaunan suunnitteluohjelmaa ja pyysin lauteista tarjouksen.





Tilasimme saunan kuitenkin remonttifirman kautta kokonaisurakkana. Eli sama yritys, joka remontoi pesuhuoneen teki myös saunan.


 Kiukaan taakse asennettiin kiviseinä, jonka valaisemiseen käytettiin kuituvaloja.


Lauteet valaistiin ledeillä. Muuttamalla lauteiden sijoittelua saimme mukavasti istuintilaa ja jalkatilakin on nyt huomattavasti syvempi kuin aikaisemmassa saunassa. Paneelit sekä saunan lauteet ovat lämpökäsiteltyä haapaa. Mietimme myös tervaleppää, mutta halusimme vähän tummemman saunan niin päädyimme haapaan. Lämpökäsitelty puu on myös kestävää.

Vielä pesuhuoneessa riittää puuhaa. Emme löytäneet mieluista peiliä kaupasta, joten tilasimme sellaisen lasiliikkeestä ja mieheni Jari asentaa peilin taakse ledit valaisemaan epäsuorasti pesuhuonetta. Yleisvalona pesuhuoneessa on kattoon upotetut led-valot. Lisäksi pesuhuoneen ikkuna pitää vielä maalata. Näistä vähän myöhemmin lisää, kunhan saamme peilinkin asennettua seinään.